Sluiten

Het Victoriaanse Gezelschap de Gracieuse is ontstaan uit het evenement De Anton Pieck Parade, te Haarlem. Tijdens dit evenement ging een mooi stukje oud Haarlem, het Warmoeskwartier, een dag terug naar het leven rond 1900. Zoals de Haarlemse kunstenaar Anton Pieck zo graag tekende en schilderde. Het beste voorbeeld hiervan zijn de illustraties die hij maakte voor een uitgave van het wereldberoemde kerstverhaal van Charles Dickens, A Christmas Carol.

Na vele jaren met veel plezier met elkaar deze periode te hebben uitgebeeld. Werd door een aantal deelnemers het Victoriaanse gezelschap De Gracieuse opgericht. De naam De Gracieuse is afkomstig van het tijdschrift "De Gracieuse". Dat een groot deel van de periode die De Gracieuse verbeeld, namelijk 1840-1909, in Nederland uit werd gebracht. Het blad bevatte verhalen, modeplaten, naaipatronen en handwerk beschrijvingen.


Wat kunt u van de Gracieuse verwachten?
Natuurlijk mogen de rijke heren met hoge hoeden en dames in prachtige hoepelrokken of Queue de Paris niet ontbreken. Naast flaneren kan de Gracieuse ook diverse bezigheden laten zien, zoals bijvoorbeeld schoon schrijven en het vervaardigen van kleding. In boeken van Dickens en de tekeningen van Anton Pieck was een grote rol voor de gewone man en de gewone vrouw weggelegd. Zij zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de Gracieuse.
De Gracieuse laat het leven van alledag zien in ambachten en handwerken. Met zijn allen bezorgd de Gracieuse u graag een onvergetelijke dag!